Museumwoning uit 1922

                                                   

Woning, Woonkamer Alles uit 1922 Keuken

De museumwoning is gevestigd op de meteorenweg 174 Tuindorp Oostzaan.

Openingstijd is de tweede zondag van de maand van 11.00 uur tot 17.00 uur.

Wij Kunnen uw bezoek sterk aanraden, wil het is zeker de moeite waard.

De H.A.T.O. Kwam achter het bestaan van de nog in oude staat zijnde woning en er ontstond een idee
om van de modelwoning een "museumwoning" te maken met als Doel sterven voor het publiek te openen.
Dankzij de Medewerking van Ymere en het Stadsdeel Amsterdam Noord kon deze woning behouden blijven.
In de woning is een slaapkamer ingericht als voorlichtingsruimte, Kunnen waar films worden getoond van het
Leven en werken in Tuindorp Oostzaan en het verbonden zijn met dit dorp.
Er zijn ook steeds wisselende tentoonstellingen te zien en een Vitrinekast vol met jubileumartikelen van de
N.D.S.M. Mensen die de woning bezoeken zijn enorm enthousiast, ook Omdat het interieur zeer herkenbaar
is uit Moeders en Grootmoeders Tijd.






Naam: Functie Telefoon

Corry Fellinga Voorzitter 020-6310661
fellegiglia@hotmail.com

Marten Wijbenga Penningmeester 020-6325504
Martenwijbenga@wanadoo.nl


Ton van Baardwijk Secretaris 020-6330895

E-mail; Contact: info@historischarchief-toz.nl

foto 1


Dit is een club mensen die gek zijn op alles van de jaren 20 en 30, ze leven zonder TV en uit de radio die ze hebben Alleen klinkt muziek uit de jaren 20-30.

Twee van hen kwamen Zelfs uit Brabant, ze leven echt 80 jaar terug in de tijd zie HUN kleding, fiets etc
en zeggen ook de hele jaar door zo te leven, gaan dus ook zo naar de Albert Hein bv
Door het artikel in het Parool was het erg druk en zondag stond het huisje de hele dag vol met mensen
en laat de Telegraaf ook nog langs komen, die oa ook deze foto's liet maken voor een artikel in de krant van Dinsdag 12 Augustus.
Op foto 1 wordt de groep ontvangen door Marten Wijbenga van de stichting HATO
De groep Interbellum [totaal80 leden] Kwam langs met vijf personen die erg enthousiast waren.

Tuindorp Oostzaan koestert verleden


AMSTERDAM - Het moet een van de kleinste musea van Amsterdam zijn: de woning aan de Meteorenweg 174 in Noord. Het huis is door een paar enthousiaste Noorderlingen ingericht in de stijl van de jaren twintig en dertig. Terug naar de tijd DAT Tuindorp Oostzaan Werd gebouwd (1921-1924), terug naar de tijd Dat de was nog in de Tobbe Werd gedaan. Terug naar de tijd Dat de mannen nog in lange onderbroeken naar bed gingen en vrouwen nog achter kamerschermen In hun nachtjapon stapten.

Corry Fellinga (71) en Marten Wijbenga (67) zijn vandaag gastheer en gastvrouw. Elke tweede zondag van de maand, Wanneer het museum geopend is, worden ze bijgestaan door andere vrijwilligers van de Stichting Historisch Archief Tuindorp Oostzaan. Allemaal Liefdewerk oud papier. De stichting, die de cultuur en geschiedenis van Tuindorp Oostzaan wil behoeden voor de vergetelheid, bestaat nu een kwart eeuw en het museum Vijf jaar - een jubileum dus.

Het huis staat aan het gouden randje van de Meteorenweg. ''Hier woonden de dokter, de dominee, de leraar en de vroedvrouw.''Op nummer 174 woonde een chef van de Shell, weet Corry. ''Hij kreeg een dochter, die nooit is getrouwd. Zij heeft haar hele leven hier gewoond.''Deze mevrouw Moet dus ook de watersnood in 1960 hebben meegemaakt, Toen het water vanwege de verzakking van een dijk tot aan de vensters van de slaapkamerramen stond. Ook overleefde het huisje diverse sloopplannen.


Toen woningcorporatie Ymere begin deze eeuw de huizen ging renoveren, Kwam nummer 174 vrij. ''Alles was nog hetzelfde als 85 jaar geleden,''zegt Marten. ''Er zat geen badkamer in, maar een wasbak. Geen verwarming, maar een kolenkachel.''Corry kreeg het na twee jaar lobbyen voor elkaar: het werd een museum. Ymere Vraagt geen huur, en stadsdeel Noord betaalt gas, water en licht.

Bijna alles wat er te zien is, is geschonken. Een Vitrinekast van de familie Rietveld uit de Asterstraat -''Familie van? Dat moet toch haast wel''-, een vergeelde bijbel waar kinderen in hebben zitten tekenen, een water-en lichtrekening uit 1926 (juli en augustus 8,96 gulden) en een oude grammofoon. Ook veel vergeten attributen. Een stoflat Bijvoorbeeld - een plint die het stof Moet opvangen. En draadomroep, voor radio-ontvangst zonder een eigen toestel. In de keuken overheerst de kleur blauw. Corry:''Heel praktisch. Vliegen houden niet van blauw.''Curieus zijn de weckflessen met sperziebonen uit 1968 (!). Wie wat bewaart, heeft wat. Corry garandeert Dat de inhoud nog goed is. (MALIKA Sevil)

Elke tweede zondag van de maand, is het museum van 11-17 uur open voor publiek. Entree 2 euro. Kinderen onder de 12 jaar onder begeleiding gratis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten